Site icon Ajanda İstanbul

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?

Kitap okumanın hayatımızdaki olumlu etkileri saymakla bitmez. Okuyan insanlar genel kültürü yüksek, bilgili ve sözüne değer verilen insanlar genelde. Okudukça hem ufkumuz hem zihnimiz gelişiyor hem de problem çözme yeteneğimiz artıyor. Karmaşık durumları daha kısa sürede ve daha akıllıca çözebilir hale geliyoruz. Ne yazık ki Türkiye’de okuma oranları çok düşük. Bu sebeple de her yıl temel bilgi ölçme sınavlarında kötü sonuçlar alan gençlerin sayısı da çok fazla. Okuduğunu anlamayan gençler bilgilerini de kullanamıyor. Okudukça keşfetme, yeniliklerle karşılaşma ve bilgi eksikliğinin yarattığı boşluğu doldurma gayretine giren insanlar çevrelerinden ayrılıyor. Kitap okuma alışkanlığı sonradan kazanılması zor alışkanlıklardan bir tanesi. Ancak edinildikten sonra asla geri dönüşü olmayan bir alışkanlık. Kitap okumanın nimetlerinden bir kez faydalanan, kitap okumanın keyfine bir kez varan hiç kimse bir daha kitap okumaktan asla vazgeçemez. Peki, kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır? tek tek başlıklar halinde kitap okuma alışkanlığı kazanabilmeniz için size güzel bir rehber hazırladık.

İşe kısa yazılar okuyarak başlayın

Öncelikli olarak şunu söylemek de fayda var. Hemen hemen ‘artık kitap okuyacağım, kitap okuyarak kişisel gelişimime fayda sağlayacağım. Kendimi geliştireceğim’ diyerek ise başlayan herkes öncelikli olarak klasik eserlere ve kalın kitaplara yöneliyor. Ancak kitap okuma alışkanlığını kalıcı bir şekilde kazanmak istiyorsanız önce ‘kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?’ sorusu üzerinde değil de “okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?’ sorusu üzerinde düşünmeniz gerekiyor. Kitap okumaya başlamadan önce kısa makaleler, gazete haberleri, kısa dergi ve blog yazıları, köşe yazıları okuyarak okuma alışkanlığı edinmeye çalışmanız gerekiyor. Kışa yazılar okuyarak işe başlamak yavaş ama kalıcı adımlar atmanızı sağlayacaktır. Bir çırpıda hızlıca okunan kısa yazılar sayesinde hem bir şeyleri tamamlayabilmiş olmanız sizi mutlu edecektir hem de kısa yazılarla bile ne kadar çok bilgi edindiginizi görüp motive olmanız kolaylaşacaktır. Bu nedenle eğer ki ‘kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?’ diye soruyorsanız işe kısa yazılardan başlamanız gerektiğini söyleyebiliriz.

İllgi alanlarınız ile ilgili araştırmalar yapın

Her insan birbirinden farklıdır. Herkesin mutlaka yapmaktan keyif aldığı, yaparken zamanın nasıl geçtiğinin farkına varmadığı işler vardır. Öncelikli olarak sizi en çok nelerin mutlu ettiğini neleri yaparken birçok şeye göre daha fazla eğlendiginizi düşünün. Sonra da bu ilgi alanlarınızla ilgili daha fazla bilgi edinmek için araştırmalar yapın. Bu araştırmalarınız sonucunda karşınıza çıkan blogları, forumları takip edin. Hem bu şekilde araştırma yaptığınız zaman karşınıza mutlaka ilgi alanlarınızla ilgili okumaktan keyif alabileceğiniz kitap önerileri de çıkacaktır. Bu durum da yine kitap okumaya karşı motivasyonunuzu yükseltecektir. İnsanlar en çok sevdikleri yerden bir işe başladıklarında genellikle daha kısa sürede ve daha kolay biçimde alışkanlık kazanabilirler. Bu yöntemi kitap okuma alışkanlığı kazanmak için de uygulayabilirsiniz.

Daha sonra kısa kitaplar okumaya başlayın 

Öncelikli olarak kısa yazılar okudunuz, ilgi alanlarınızla ilgili araştırmalar yapıp karşınıza çıkan yazıları okudunuz. Bu işlemi bir süre devam ettirdikten sonra muhtemelen okumaya ısınmış olacaksınız. Sonrasında zaten ‘kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?’ sorusunun cevabını bulmak çok daha kolay. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kitap okuma alışkanlığı kazanmaya çalışırken yapılırken en büyük hatalardan bir tanesi hacimli kitaplar okumaya çalışmak. Ya da klasiklere veya postmodern eserlere yönelmek. Daha önceden kitap okuma alışkanlığı olmayan insanların henüz tam olarak keyfini bilmediği bir alanda bu kadar cesur davranması biraz kulağı tersten tutmak gibi oluyor. O yüzden yukarıdaki işlemleri tamamlayıp biraz okumaya ısındıktan sonra içerisinde metafor bulundurmayan, dili sade ve kolay anlaşılır kısa öykü kitaplarını okumaya başlayabilirsiniz. Böylelikle hem kısa sürede kitap bitirmenin mutluluğunu yaşayacak hem de alışkanlık kazanmanızı kolaylaştıracaksınız.

Okuyacağınız kitapları kendiniz seçin 

Türkiye’de özellikle de çocuklar da kitap okuma alışkanlığı kazandırılmaya çalışılırken yapılan en büyük hatalardan bir tanesi de çocuğun okuyacağı kitabı seçme hakkını elinden almaktır. Elbette ki çocuklar yaşlarına uygun ve kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak kitaplar okumalı ana aynı zamanda kendilerine uygun olan kitaplar arasından hangilerini okuyacaklarını da kendileri seçmeli. Bu durum yetişkinler için de geçerli. ‘Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?’ diye soran her yetişkin de kendi ilgi alanlarını ve isteklerini belirlemeli ve ona uygun bir şekilde okumak istediği kitapları kendisi seçmelidir. Elbette ki sevdiklerinizden ve sözüne güvendiğiniz kimselerden bu konuda da yardım talep edebiliriz ancak sırf ‘okusam iyi olur’ diye düşündüğümüz bir kitabı okuyarak okuma alışkanlığı kazanmamız zor olacaktır. Her insan birbirinden farklı nihayetinde. Nasıl herkes aynı dizileri, filmleri izlemekten keyif almıyorsa herkes aynı kitabı okumaktan da keyif almayabilir. Bu nedenle okuma alışkanlığı kazanmaya giden yollardan bir tanesi de okumaya başlayacağımız kitapları kendimiz seçmemizdir.

Kitap okuma alışkanlığının hayatınıza katacağı değeri düşünerek motive olun

Yukarıda da saydığımız gibi kitap okuma alışkanlığının faydaları saymakla bilmez. Kitap okumaya başlayan insan kendini daha iyi ve daha etkili bir biçimde ifade etmeye başlar. Kitap okuyan insanlar hayatı daha farklı görmeye başlarlar. Kitap okuma alışkanlığından sonra insanların oturması kalkması çevresine bakışı sosyal ilişkileri bile adeta sihirli bir değnek değmiş gibi değişmeye başlar. Kitap okuyan insanların sözlerine edilen itibar da artmaya başlar. Yenilikler keşfetmeye açık hale gelir okuyan insan. Daha kolay problem çözmeye başlar. Aklını daha etkili biçimde kullanmaya başlar. Bu nedenle ‘kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?’ sorusuyla birlikte ‘kitap okumak bana ne kazandırır?’ sorusunu da sorarsınız kitap okumaya karşı motivasyonunuz artar. Hayatınıza katacağı değerleri düşünerek daha azimli ve kararlı olabilir sizler de kitap okuma alışkanlığını kısa sürede edinebilirsiniz.

Ajanda İstanbul ailesi olarak sizlere ‘kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?’ sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Umarız bu yazıyı okuyan herkese faydası olur. Şimdiden keyifli okumalar

Ajanda İstanbul/ 2020


 

 

 

 


 


 

Please follow and like us:
Exit mobile version