Site icon Ajanda İstanbul

Hasidik Yahudi bir ailenin bağımlılık yapan maceraları: Shtisel

Ajanda İstanbul ekibi olarak koronavirüs nedeniyle karantinada geçirdiğiniz günlerinizi daha keyifli hale getirebilmek adına durmaksızın üretmeye ve çalışmaya devam ediyoruz. Bugünlerde daha keyifli ve kaliteli vakit geçirmenizi sağlayacak bir yapım ile karşınızdayız. Aşırı baskıcı Hasidik Yahudi cemaatine mensup sıradan ve kalabalık bir ailenin bağımlılık yapan hayat maceralarının konu edinildiği Netflix dizisi Shtisel’den söz edeceğiz.

Öncelikle şunu söylemek de fayda var; Netflix platformunu kısa sürede bu kadar sevip sahiplenmemizin en önemli nedenlerinden biri de şüphesiz ki bize sadece Holdywood yapımlarını değil dünyanın birçok ülkesinden birçok kültüründen farklı yapımları sunuyor olması. Amerika’dan Avrupa’ya; Orta Doğu’dan Asya’ya kadar dünyanın birçok ülkesinin görsel üretimlerini izleyebiliyor ve belki de en kolay yoldan yeni kültürlerle tanışma fırsatı buluyoruz. Bu kapsamda yayınlanan işlerden bir tanesi de İsrail yapımı Shtisel.

Unortodox dizisi ile birlikte yine Netflix sayesinde tanıştığımız aşırı baskıcı Hasidik Yahudi topluluğu ile ilgili bir dizi. Aslında böyle demek pek de doğru değil. Çünkü cemaati ve üyelerini övmeden ve yermeden tamamen doğal hayatın akışında sunabilen bir dizi. Tel Aviv ve Kudüs arasında geçen dizide Shtisel Ailesinin günlük yaşantılarına tanık oluyoruz. Günlük hayatta karşımıza çıkabilecek insani sorunlar ve her türlü durum Hasidik Yahudi cemaatine mensup aşırı dindar ve baskıcı bir ailenin gözünden izleyiciye aktarılıyor. Diyalogları, çekimleri ve müzikleri ile dingin ve ağır tempolu bir seyirde akan dizide Shtisel Ailesindeki babanın, her çocuğun, onların eşlerinin ve çocuklarının apayrı hikayeleri var. Özel günlerde ve olağanüstü durumlarda bir araya gelen bu aile günlük hayatta o kadar farklı ve sırlarla dolu bir yaşam sürüyorlar ki çoğu zaman izlerken ‘keşke bu durumdan bu kardeşin de haberi olsa’ gibi cümleler kurabiliyorsunuz. Özellikle ailenin babasıyla yaşayan en küçük çocuğu Akiva ve onun evlilik yolundaki maceralarının konu edinildiği dizi ağır bir dram değil belki ama birçok sahnesinde gözlerinizin dolmasına neden olabilecek bir karaktere sahip.

İsrail yapımı farklı işlerde de konu edinildiğinde pek övgüyle söz edilmeyen aşırı baskıcı Hasidik Yahudi cemaati dizide tarafsız bir şekilde anlatılıyor. Bu sebeple türevi birçok dizi ve filmden olumlu yönde ayrılıyor. Ayrıca dizideki karakterler çeşitlilik olsun diye araya sıkıştırılmış karakterler değil her biri üzerinde derinlemesine düşünülmüş ve her bir karakterin ayrı bir yolu olduğu çok açık bir şekilde gösteriliyor. Hasidik Yahudilerin aslında İsrail karşıtı Yahudiler olduğunu ve diğer bilinen isimlerinin de Ortodox Yahudiler olduğunu söylemek de fayda var.

Aile, evlilik, ergenlik, kardeşlik, ilk gençlik, yalnızlık, yaşlılık gibi son derece evrensel konuları kültürel bir pencereden inceleyen dizinin önemli rollerinde Michael Aloni, Akiyva Shtisel rolüyle, Neta Riskin, Giti Weiss rolüyle, Doval’e Glickman, Shuleman Shtisel rolüyle, yine Hasidik Yahudi cemaatini ana konusuna alan bir başka Netflix dizisi Unortodox’ta başrolde oynayan Shira Hass, Ruchami Weiss rolüyle, Ayelet Zurer, Elisheva Rotstein rolüyle ekran karşısına geçiyor.

Netflix dizi ve film izleme platformunda iki sezon 24 bölüm şeklinde yayınlanan dizi bir solukta değil de sindire sindire zamanla izlenebilecek dizilerden. İsrailli bir yapım şirketi tarafından hayata kazandırılan dizi Netflix platformunun satın almasının ardından dünya genelinde dağıtıldı. Özel bir izleyici kitlesine sahip olan dizinin devam edip etmeyeceğine dair henüz net bir bilgi bulunmuyor.

“Farklı bir kültür tanımak istiyorum. Doğal bir şeyler izlemek istiyorum. Hayatın akışında dingin ama iç dinamiği de yüksek olan bir diziye ihtiyacım var” diyorsanız Shtisel gerçekten de tam size göre bir seçim. Yeni tip koronavirüs pandemisi Kovid-19 nedeniyle kendimizin, sevdiklerimizin ve tüm ülkemizin sağlığını koruyabilmek adına evlerimizde karantinaya girdiğimiz şu günlerde daha keyifli vakit geçirmenizi sağlayabilmek adına Ajanda İstanbul ailesi olarak üretmeye devam ediyoruz. Shtisel de yine Ajanda İstanbul ekibi tarafından izlenip onaylanan ve özellikle farklı kültürler tanımaktan hoşlanan okuyucularımız için hazırladığımız özel bir seçim. Eeee ne demiştik, bizden önermesi sizden izlemesi!

Küçük bir not: Lütfen kendimizin, sevdiklerimizin ve tüm Türkiye’nin sağlığı adına #evdekal çağrısına uymaya devam edelim. Evde olduğumuz sürede de ülkemizden ve dünyadan kopmadan çalışmaya, üretmeye devam edip gelecek güzel günlerin varlığına inanmaya devam edelim.

Ajanda İstanbul

Please follow and like us:
Exit mobile version